Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

23 Травня 2023

Укрвуглепрофспілка продовжує відстоювати бронювання працівників вугледобувних підприємств

У зв’язку зі зверненнями територіальних та первинних організацій Профспілки щодо не вирішення питання бронювання працівників вугледобувних підприємств очільник Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін направив звернення до Генерального штабу Збройних сил України та Міністерства економіки України.

У зверненні зазначається, що на вугільних підприємствах склалася вкрай напружена ситуація. Чисельність працівників на багатьох вугільних підприємствах дійшла до критичної межі. Підприємства на межі зупинки, через неукомплектованість технологічних ланцюгів з підготовки виробок та видобутку вугілля і тому своєчасне оформлення та дотримання законного бронювання працівників шахт забезпечить стабільне їх функціонування, а державі - енергетичну незалежність в умовах воєнного стану.

На V Пленуму ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України, що відбувся 26 квітня 2023 року за участю Міністра енергетики, народних депутатів Верховної Ради України та представників шахтарських колективів України, гостро підіймалося питання стосовно відсутності працездатних осіб у регіонах, які могли би поповнити штат підприємств.

Незважаючи на прийнятий Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також затверджені Постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 № 76 та від 28.04.2023 № 400 залишається остаточно невирішеним питання бронювання працівників вугледобувних підприємств, що в умовах браку їх чисельності унеможливлює процес безпечного процесу видобутку вугілля та зумовить зупинку роботи шахт. На сьогодні є наявні приклади коли на окремих вугледобувних підприємствах критично зменшена кількість робочих змін.

З огляду на викладене, Укрвуглепрофспілка просить посприяти вирішенню питання щодо дотримання термінів своєчасного оформлення (у відповідності до Постанови КМУ від 28.04.2023 № 400) та виконання законного бронювання працівників шахт (за інформацією Міненерго списки осіб як державних так і приватних підприємств залишаються без розгляду з березня поточного року), що забезпечить стабільне функціонування паливно-енергетичного комплексу з метою проведення наступного опалюваного осінньо-зимового сезону та не допустити падіння обсягів вуглевидобутку і зниження енергетичної безпеки та незалежності України.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net