Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

18 Травня 2023

Боротьба за повернення права на пільгову пенсію за Списками № 1 та №2 триває

На підтримку позиції Профспілки працівників вугільної промисловості України щодо повернення права на пенсію за віком на пільгових умовах підземним працівникам за Списками № 1 та №2 Дніпропетровське обласне об'єднання профспілок направило відповідне звернення до Прем'єр - міністра України Дениса Шмигаля.

У зверненні зазначається наступне.

Від імені 300 тисяч членів профспілок області висловлюємо велику стурбованість з приводу ініціатив Українського союзу промисловців і підприємців щодо скасування пільгової пенсії та Спйсків №1 та №2. На Дніпропетровщині, яка в цей складний воєнний час є одним з головних форпостів української економіки, розташовано чимало підприємств гірничо-металургійної, вугільної, хімічної та інших галузей, значна кількість працівників яких працюють у важких та шкідливих умовах і користуються правом на пільгову пенсію. Тому в цих трудових колективах пропозиції організації роботодавців викликали серйозне невдоволення людей, яке може призвести до соціального вибуху.

Профспілкові організації, рядові члени профспілок справедливо ставлять питання про необхідність модернізації обладнання, запровадження сучасних та безпечних технологій, що дозволить поліпшити умови праці та ліквідувати шкідливі виробничі фактори.
Не можна вважати прийнятним й те, що ініціативи УСПП, всупереч принципам цивілізованого соціального діалогу, були висунуті без жодних консультацій з профспілками.

Підтримуючи цю позицію членської галузевої профорганізації, Дніпропетровське обласне об’єднання профспілок вимагає недопущення реалізації пропозицій УСПП щодо скасування пільгової пенсії та Списків №1 та №2. Вважаємо, що це дуже гостре питання, а також ще ряд актуальних на сьогодні проблем соціально-трудових відносин, які турбують членів профспілок, мають бути розглянуті на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради, діяльність якої профспілки ось уже тривалий час пропонують відновити.

Для забезпечення підйому економіки, відновлення та розвитку промислового виробництва задля забезпечення нашої Перемоги влада та роботодавці, на думку профспілок, повинні більше уваги приділяти повсякденним проблемам трудових колективів, забезпеченню в них нормального мікроклімату, не допускаючи при цьому дій, які можуть призвести до порушення соціального балансу.

За матеріалами Дніпропетровської територіальної організації Профспілки

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net