Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

10 Березня 2023

МОЗ нагадує: проходження МСЕК безоплатно – гарантоване державою право

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) – безоплатне. Це право, яке гарантується державою.

Втім, за попередні 6 місяців МОЗ отримало чимало скарг щодо роботи цих комісій. Тому зараз ведеться робота над змінами й активно продовжується процес реформування наявної системи проведення медико-соціальної експертизи. Але процес вдосконалення потребує певного часу. Нині ми інформуємо вас про те, як розв’язати те чи інше питання або як захистити свої права та інтереси вже зараз.

Зазначимо, що при МОЗ працює контакт-центр, який приймає дзвінки та запити щодо критичних питань, у тому числі тих, які виникають під час проходження медико-соціальної експертизи.

Відтак, з вересня минулого року по березень 2023 року на «гарячу лінію» МОЗ звернулося 1215 громадян, з них 283 особи зареєстрували звернення з приводу роботи МСЕК.

Зазначимо, що 11 скарг стосувались повідомлення про хабарництво, 4 звернення – фальсифікації документів.

Зі свого боку, Міністерство охорони здоров’я наголошує, що кожен конкретний запит та скарга буде детально та максимально швидко опрацьовуватися.

Також нагадуємо, що від початку введення на території України воєнного стану Міністерство охорони здоров’я та Кабінет Міністрів України ухвалили рішення про спрощення процедури проведення медико-соціальної експертизи дорослим і дітям.

А саме: медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) здійснюють свої функції за принципом екстериторіальності. Якщо ви або ваша дитина маєте інвалідність і не можете пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

Відтак всі медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) мають працювати відповідно до нормативно-правових актів, які спрощують проходження експертизи у воєнний час.

Звертаємо вашу увагу, якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують ваші права, інтереси або у вас вимагають гроші за проходження МСЕК, звертайтеся телефоном на «гарячу лінію» МОЗ: 0 800 60 20 19.

Джерело: Урядовий портал

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net