Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

22 Вересня 2022

Рада схвалила рішення про об’єднання Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування

Верховна Рада України всупереч позиції Спільного представницького органу об’єднань профспілок, в тому числі і позиції Профспілки працівників вугільної промисловості України 21 вересня прийняла у другому читанні проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України)», реєстр. №3663., основною метою якого є припинення Фонду соціального страхування України шляхом його приєднання до Пенсійного Фонду України з 1 січня 2023 року.

Дуже великі занепокоєння та сумніви викликає очікуване від реалізації Закону створення умов забезпечення фінансової стійкості страхової системи в цілому. В умовах сьогодення, не буде не тільки досягнута стійкість страхової системи в цілому, але навпаки, запропоноване реформування системи призведе до того, що будуть зруйновані навіть ті види страхування, що відносно стабільно працювали і залишаються наразі для окремих категорій громадян суттєвим джерелом їх соціального захисту, за що вони дуже вдячні державі та владі, особливо в умовах воєнного стану. Якщо ж фінансову стійкість страхової системи передбачено досягти за рахунок скасування та звуження чинних прав застрахованих осіб, то вважаємо, що це зовсім не на часі.

Звуження чи скасування соціальних прав застрахованих осіб, які гарантовані Конституцією України та чинними законами України, є не тільки незаконними, але й призведе до небажаного соціального та громадського обурення і неспокою в Україні, прояви яких уже наразі, ще до прийняття законопроекту, мають місце з цього приводу в шахтарських регіонах. Саме в цих регіонах це стане особливо відчутним через велику кількість постраждалих на виробництві з особливо тяжкими та особливо небезпечними умовами праці на видобутку вугілля і кількості випадків професійних захворювань через особливо шкідливі умови праці в шахтах.

Так, проектом передбачені положення, що спрямовані на звуження матеріальних та соціальних прав застрахованих осіб, зокрема:

- потерпілі на виробництві позбавляються медичних і соціальних послуг за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування;
- значно погіршуються права застрахованих осіб і потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійного захворювання – працівники позбавляються права на отримання пенсії по інвалідності;
- потерпілі на виробництві втрачають право на забезпечення допоміжними засобами реабілітації, лікування та реабілітації у закладах охорони здоров’я, забезпечення протезуванням, допоміжними засобами реабілітації, медичними виробами, відміни стороннього та медичного догляду, побутового обслуговування, додаткового харчування за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування;
- скасовується для застрахованих осіб оплата лікування та реабілітаційна допомога у відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань.

Разом з тим, слід звернути увагу, що наслідком відсутності у застрахованих осіб цих прав однозначно буде збільшення кількості осіб з інвалідністю, які не зможуть повернутися до трудової діяльності та працювати на відновлення економіки України. Вже наразі, коли видобуток вітчизняного вугілля займає важливе місце в забезпеченні енергетичної безпеки країни, це стало особливо важливим для підприємств вугільної галузі, які працюють в надзвичайно тяжких і напружених умовах за відсутності кадрів, а саме фахівців та спеціалістів гірничих професій.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net