Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

4 Серпня 2022

Прем’єр-міністр: Ми готові оперативно реагувати на обґрунтовані потреби регіонів у додаткових ресурсах

Поточну ситуацію та першочергові кроки, спрямовані на забезпечення готовності до сталого проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 рр обговорили в Уряді під час селекторної наради з керівниками областей під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Глава Уряду підкреслив, що підготовка до опалювального сезону розпочалася ще навесні. Вже другий місяць працює штаб із підготовки до осінньо-зимового періоду в умовах воєнного стану.

«Стратегічно підготовка включає чотири ключові аспекти. Перше — запаси газу. Друге — достатня кількість запасів вугілля. Міненерго працює над тим, аби забезпечити удвічі більше запасів вугілля, ніж було традиційно. Третє — готовність енергогенеруючих підприємств інфраструктури. І четверте — підготовка до реагування на екстрені ситуації», — зазначив Денис Шмигаль.

За словами Прем’єр-міністра, в Україні та в Європі усі розуміють, що росія буде продовжувати енергетичну війну, використовувати газ як гібридну зброю, а тому готуються до будь-яких сценаріїв проходження опалювального сезону.

«Ми готові дуже оперативно реагувати на обґрунтовані потреби регіонів у додаткових ресурсах, у тому числі що стосується відновлення зруйнованих елементів інфраструктури. Вже виділено на це майже 3 млрд грн, і готові за потреби виділяти додаткові кошти», — підкреслив очільник Уряду.

Прем’єр-міністр додав, що при Мінрегіоні вже працює 24/7 структурний підрозділ, що покликаний посилити ефективність і спроможність штабу з підготовки до опалювального сезону. Крім того, Верховна Рада підтримала урядові законопроекти, які надають можливість покрити різницю в тарифах на місцях і забезпечити економіку проходження опалювального сезону.

Учасники наради також заслухали інформацію Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова й Міністра енергетики Германа Галущенка щодо поточної ситуації й готовності до опалювального сезону.

За інформацією Міненерго, на сьогодні на складах ТЕС і ТЕЦ уже забезпечено 1,83 млн тонн вугілля від запланованих 2,5 млн тонн. Також у сховищах наразі зберігається понад 12 млрд кубів газу. Як повідомили в Мінрегіоні, плановий показник готовності об’єктів до опалювального сезону на 1 серпня становить 60%. Загалом країна рухається в межах плану (56-58%), деяким областям дано завдання прискоритися.

В Уряді також запевнили, що будуть і надалі підтримувати та сприяти оформленню документів тим регіонам, які використовують та впроваджують альтернативні види палива. Зокрема, Прем’єр-міністр дав доручення Міністерству захисту довкілля й природних ресурсів та Міністерству розвитку громад та територій опрацювати питання щодо спрощення дозвільних процедур для надання оцінки впливу на довкілля при проектування й будівництва об’єктів теплопостачання на альтернативних видах палива.

За матеріалами урядового порталу

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net