Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

31 Травня 2021

Президія Торецького теркому підбила підсумки роботи з охорони праці та підготовки до проведення літньої оздоровчої кампанії.

28 травня 2021р. відбулося чергове засідання Президії Торецької територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України. На початку засідання голова теркому Василь Щербань поділився з присутніми інформацією про проведене 21 травня2021р. засідання президії ЦК ППВПУ, на якому був присутній новий очільник Міненерго Герман Галущенко.


На засіданні Президії ЦК Профспілки голова Торецького теркому Василь Щербань свій виступ побудував на тому, що шахтарі в м.Торецьку працюють в неординарних умовах, практично щодня опускаючись в забої під вибухи. Василь Петрович поінформував також Міністра про високу енерговитратність шахт ДП «Торецьквугілля», що працюють на крутому падінні і вкотре нагадав про борг в 108 млн. грн. перед ДП «Торецьквугілля» ДП «Держвуглепостач».

В цілому, на засіданні Президії перед Міністром були озвучені всі нагальні шахтарські питання.

В свою чергу Герман Галущенко пообіцяв працювати над вирішенням порушених питань в тісній співпраці з профспілками.

Також було коротко поінформував про 8 з'їзд Федерації профспілок України, головою якої знову обрано Григорія Осового.

По головному питанню стосовно про підбиття підсумків роботи з охорони праці на Президії виступив технічний інспектор праці теркому Профспілки Віктор Челюбєєв, який проаналізував ситуацію з травматизмом на відокремлених підрозділах та забезпеченям засобами індивідуального іколективного захисту, проведенням інструктажів. Віктор Челюбєєв наголосив акцент на одному дуже суттєвому моменті. Він зазначив , що сьогодні головним стимулом для зниження виробничого травматизму є «батіг», і пояснив у чому суть. На засіданнях Ради директорів, ПДК інженерно-технічних працівників, які допустили зростання виробничого травматизму, позбавляють премії, оголошують догани аж до звільнення. Але на думку технічного інспектора, за дотримання техніки безпеки повинен бути і «пряник» у вигляді матеріального і морального заохочення. З цієї здоровою думкою важко не погодитися, тим більше, що їм був приведений такий аргумент, що в 2018 р. на колдоговірної конференції в колективний договір було внесено «Положення про матеріальне і моральне стимулювання ІТП і працівників видобувних, підготовчих ділянок, ділянки шахтного транспорту і енерго-механічної служби за поліпшення стану охорони праці», де передбачалися такі грошові винагороди: - для керівників і фахівців - 10% місячного окладу; для забійників, гроз, прохідників - 100 грн. на людину; для інших -50 грн. на людину. Можна застосувати і моральне стимулювання у вигляді цінного подарунка, безкоштовної путівки на базу відпочинку ОК «Шахтар», оголошення подяки в наказі керівника підприємства і т . Д. Уже зараз Віктор Челюбєєв назвав ділянки, які працюють без порушень ТБ і заслуговують будь-якого заохочення. Це ділянки №70-1146 м (нач. ділянки Гадзіна А.В.) і №117-1146 м (нач. ділянки Черниш О.В.) на шахті «Центральна», на шахті «Торецька» ділянки №82-810 м (нач.ділянки Труш М.І.), ДГКР -910 м (нач. ділянки Степін А.). на закінчення В.Челюбєєв наголосив, що в цьому питанні головну роль повинні грати голови профкомів. Раз внесли до колективного договору - повинні контролювати.

З багатьма тезисами виступу погодився заступник генерального директора з питань охорони праці ДП «Торецьквугілля» Олександр Ащаулов який брав участь в засіданні Президії. Він додав, що відсоток виділення власних грошей на охорону праці в держпідприємстві є одним з найвищих серед держшахт Міненерго, що відзначалося на міністерських засіданнях ПДК.

З питання проведення оздоровлення трудящих на Президії виступив директор з кадрів та соціальних питань ДП «Торецьквугілля» Володимир Герт. Він зазначив, що на підготовку бази відпочинку було виділено близько ста тисяч гривень для проведення благоустрою території бази, обладнання корпусів з номерами підвищеної комфортності, придбання необхідного побутового і господарського інвентаря. Теркомом закуплені велосипеди для прогулянок, передано і встановлюється ще один басейн на території бази. Значний «бонус» для шахтарських сімей - можливість оздоровити своїх дітей до 16 років безкоштовно! Але ... За травень тут оздоровлено всього 44 працівників підприємств ДП «Торецьквугілля» і 34 людини сторонніх організацій, хоча база відпочинку може прийняти 100 відпочиваючих в день!

Володимир Герт звернувся ще раз до голів профкомів активізувати роботу по заповнюваності нашого оздоровчого комплексу «Шахтар».

З усіх питань були прийняті відповідні Постанови.

За матеріали Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілки

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net