Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

16 Квітня 2021

Звернення Голови Профспілки до в. о. Міністра енергетики стосовно ситуації навколо ДВАТ «Димитроввуглевантажтранс»

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов у зв'язку із ситуацією, що склалася в під час процесу приватизації єдиного майнового комплексу ДВАТ «Димитроввуглевантажтранс» направив відповідне звернення до В. о. Міністра енергетики України Юрія Вітренко.

У зверненні зазначається,що ДВАТ «Димитроввуглевантажтранс», яке знаходиться понад 20 років в оренді у ТОВ « Вуглепромтранс», на протязі всього строку діяльності у складі орендного підприємства сумлінно виконувало завдання промислового залізничного транспорту в регіоні. При цьому підприємство своєю діяльністю створювало умови для соціально-економічного розвитку вугільного регіону та добробуту шахтарського містечка, а також сталого забезпечення соціально-економічних прав трудового колективу підприємства.

У 2019 році за ініціативи Міністерства енергетики та захисту довкілля України єдиний майновий комплекс промислово-залізничного транспорту ДВАТ «Димитроввуглевантажтранс» наказом Фонду державного майна України від 03.12.2019р. №1267 було включено до переліку об’єктів малої приватизації по закінченню строку договору оренди, який спливає 24.04.2021року.

Упродовж 2020 року та першого кварталу поточного року зацікавленим інвестором та Фондом державного майна, були проведені всі передбачені чинним законодавством підготовчі дії для здійснення продажу зазначеного єдиного майнового комплексу, більш того, в повному обсязі всі необхідні документи передані для проведення електронного аукціону.

Як стало відомо, саме з боку Міненерго України наразі створюються перешкоди для завершення процесу приватизації цього об’єкту шляхом блокування створення аукціонної комісії, без якої продаж єдиного майнового комплексу не може бути здійснений до закінчення строку дії договору оренди. Тобто саме завдяки деструктивним діям з боку Міністерства, які не мають державницького прагматизму та логіки, може створитися ситуація, коли будуть втрачені інвестиції в реальний сектор економіки, що призведе до занепаду підприємства, чергової втрати робочих місць, руйнації суміжної інфраструктури шахтарського регіону, а також посилення соціальної та політичної напруги.

Цілком логічне постає запитання членів Профспілки до Міністерства, як до органу управління ДВАТ «Димитроввуглевантажтранс», а також підписанта Галузевої угоди - яким чином будуть забезпечені діяльність повернутого з оренди державного підприємства та конституційні права трудового колективу? Чи 400 працівників цього підприємства чекає доля шахтарів, яким заборгована заробітна плата починаючи з 2015 року залишається не погашеною і зростає з кожним місяцем, а доля самих державних вугледобувних підприємств не визначеною до цього часу.

На підставі викладеного, з метою недопущення соціальної напруги та наслідків «негативної трансформації» шахтарського регіону, висловлено прохання вжити заходів стосовно припинення порушень законодавства щодо приватизації об’єктів державної власності та терміново визначитися з представником від Міненерго до складу аукціонної комісії для завершення приватизаційного процесу вищезазначеного підприємства, ініціатором якого було профільне Міністерство. Тільки послідовність та виваженість державної політики в основі діяльності центральних органів виконавчої влади можуть забезпечити справедливу трансформацію вугільних регіонів та соціальний спокій в них, про що декларується на всіх рівнях влади.

Про вжиття необхідних заходів щодо недопущення залишення напризволяще єдиного майнового комплексу ДВАТ «Димитроввуглевантажтранс» та його трудового колективу, прохання поінформувати ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України для подальшого інформування трудового колективу підприємства.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net