Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

15 Квітня 2021

Підведення підсумків колдоговірної кампанії. Оздоровчий комплекс "Шахтар" розпочав підготовку до нового сезону.

14 квітня відбулося чергове засідання Президії Торецької територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України.


На початку засідання голова теркому Василь Щербань поінформував присутніх про стан виплати заробітної плати працівникам ДП «Торецьквугілля». Зокрема, він зазначив про те, що надійшло 26 млн. грн. бюджетних грошей, які були спрямовані на виплату 82% заробітної плати за березень гірникам основних професій, а кошти, що надійшли від реалізації вугілля дозволили перерахувати також 82% березневої зарплати працівникам непромислової групи. На даний час заборгованість по підприємству по виплаті заробітної плати становить, починаючи з січня, становить 30 млн. грн.

Також профспілковий лідер доповів про проведення нещодавно в Міненерго України селекторної наради з питань сталого забезпечення електроенергією державних вугільних підприємств та здійснення відповідних розрахунків за її споживання. Також шахтарські питання були порушені на засіданні паливно-енергетичного комітету Верховної Ради України під керівництвом народного депутата Михайла Бондара.

Потім було розглянуто питання про хід підготовки до оздоровчого сезону літо-2021. Про це доповів директор з кадрів та соціальних питань ДП "Торецьквугілля " Володимир Герт. Він сказав про те, що рішення про консервацію дитячого оздоровчого центру в зв'язку з пандемією короновірусу продовжено і на цей рік. У зв'язку з цим генеральний директор Володимир Юхименко провів нараду з керівниками, де була визначена стратегія розвитку і вдосконалення інфраструктури бази відпочинку оздоровчого комплексу "Шахтар. Для облаштування більш комфортного і змістовного відпочинку намічено реанімувати 2-й корпус, в 1-му корпусі додадуться ще два номери з покращеними умовами. Шахта "Північна" передала на базу весь спортивний інвентар, а профкоми шахт і терком закуплять 6 велосипедів для зручності пересування відпочиваючих. Буде облаштована паркова зона на території бази, встановлений більш великий басейн, придбаний також на гроші теркому Профспілки і ДП «Торецьквугілля». Також планується робота кафе-буфета та дискотеки.

Володимир Герт підкреслив, що ціни на путівки залишаться на колишньому рівні, діти шахтарів будуть відпочивати з батьками безкоштовно, працівникам відокремлених підрозділів ДП "Торецьквугілля " - знижка 50%, а пенсіонерам, що стоять на профспілковому обліку - 75%.

У своєму аналізі підсумків проведення колдоговірної кампанії, технічний інспектор охорони праці теркому Віктор Челюбеєв зазначив, що робоча комісія не припиняла свою роботу, незважаючи на перенесення дати проведення колдоговірної конференції через карантин, і за цей час відбулося 6 засідань, на яких були розглянуті пропозиції , що надійшли від колективів відокремлених підрозділів. У зв'язку з цим були відзначені голови профкомів шахт «Центральна» та «Торецька», які активно вносили пропозиції на розгляд робочої комісії. Багато з цих пропозицій були прийняті і внесені до колективного договору. Це доповнення до положення про преміювання працівників очисних робіт на шахтах «Центральна» та «Торецька», зміни до положення про преміювання переможців змагання за високі виробничі показники на честь Дня шахтаря, встановлення доплат в розмірі 30% тарифної ставки працівникам, які проводять профілактичні заходи щодо недопущення поширення випадків короновірусу і інші. За повідомлення продовжив Віктора Челюбеєва в цьому році було проведено два засідання робочої комісії, а також зустріч з генеральним директором Володимиром Юхименко, на якій остаточно були узгоджені всі спірні питання.

Негативним фактом проведення колдоговірної кампанії Віктор Челюбеєв назвав відсутність надходження пропозицій від трудових колективів відокремлених підрозділів щодо внесення доповнень і змін, спрямованих на поліпшення умов праці і побуту трудящих через те, що на підприємствах колдоговірної кампанія не отримала достатньої гласності.

Крім цього, серйозним недоліком можна назвати і те, що на колдоговірних конференціях на шахтах «Центральна» та «Торецька», на відміну від «малих» підприємств, не було жодного виступаючого, зауважень і пропозицій від трудящих. Виникає питання: чи все так добре у гірників, або так всім байдуже?

Але на колдоговірної кампанії не поставлено крапку. Коригування положень колективного договору протягом всього часу його дії буде постійно здійснюватися. У міру виникнення доповнень і змін вестимуться переговори між сторонами про вирішення всіх питань, що виникли. Профспілкова організація гірників Торецька сподівається, що будуть внесені до Галузевої угоди і пропозиції, які терком направив в ЦК ППВПУ. Це стосується, в першу чергу, підвищення тарифних ставок і посадових окладів не менше, ніж на 20%, доплати гірником, що обслуговують стовбури з прийому та видачі вагонеток з горизонту в розмірі 10% тарифної ставки при виділенні води більше 10 м на годину, виплати допомоги в розмірі 3-х середньомісячних заробітків при звільненні працівника у зв'язку зі скороченням штату в процесі реорганізації або ліквідації Підприємства при наявності стажу роботи у вугільній галузі 30 років і більше і не досягли пенсійного віку.

На засіданні президії теркому розглянуті і затверджені заходи щодо реалізації пропозицій і зауважень,які були висловлені на колдоговірних конференціях трудового колективу ДП «Торецьквугілля» і його відокремлених підрозділів з виконання колективних договорів за 2020 рік .

З усіх питань були прийняті постанови.



За матеріалами Торецької ттериторіальної організації Профспілки.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net