Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

15 Квітня 2021

НАВЧАННЯ ПРОФСПІЛКОВИХ АКТИВІСТІВ

Дніпропетровська територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України на базі Дніпропетровського навчального центру облпрофоб'єднання постійно проводить навчання профспілкового активу.

Навчання профспілкового активу терком проводить вже більше 15 років. Спеціальні курси в Зональному навчальному центрі облпрофоб'єднання проходять голови первинних профспілкових організацій шахт і філій, голови дільничних комітетів, громадські інспектори, бухгалтери, активісти Молодіжної ради - всього близько 150-180 осіб щорічно (за винятком 2020 року у зв'язку із пандемією).


Теми семінарів вибираються з урахуванням побажань профактиву, а акцент, звичайно ж, робиться на актуальності і злободенності. Для закріплення матеріалу по пройдених темах терком спільно з Зональним центром щорічно видає спеціальні брошури.



Про високий рівень організаційної роботи в цій провідній членській організації облпрофцентру свідчить й проведені нещодавно в навчальному центрі семінари. До речі, у Центрі є всі можливості для проведення ефективних і плідних занять. Учбовий заклад спеціалізується на навчанні профспілкових кадрів за такими пріоритетними напрямками, як законодавство про працю, охорона праці і його безпека, захист трудових і соціально-економічних прав працівників, психологічні аспекти взаємин в колективі, робота з молоддю і т. д. Навчальна частина Центру постійно вдосконалює форми і методи навчання: широко використовуються активні форми навчання - тренінги, ділові ігри, впроваджуються інноваційні освітні технології.

Велику роль в навчальному процесі відіграє обмін досвідом між профспілковими активістами різних підприємств. Адже у кожного з них є свої приклади, як досягти цілей в тому чи іншому життєво важливому питанні. Навчаються вони і один у одного - старші передають досвід молодим, а молоді не дають «нудьгувати» старшим, і нерідко на семінарах розпалюються досить палкі дискусії.

«Спілкуючись з профспілковими активістами вугільної галузі Західного Донбасу, - зазначив голова облпрофоб'єднання Віталій Дубіль, - ще раз переконався у тому, що в них є не тільки зацікавленість в отриманні нових знань з різної тематики, але й готовність застосовувати їх у своїй повсякденній роботі. Бо життя стрімко змінюється, дуже непросто нині складаються стосунки з роботодавцями різних рівнів, є й питання як до них, так і до органів влади щодо вирішення соціально-побутових проблем. Вирішення цих питань залежить від нашої єдності, спільних активних дій, принциповості профспілкових лідерів. І ми не повинні розчаровувати людей».

Профактивісти відзначили хороший рівень організації семінарів в Навчальному центрі: слухачі виїжджають з Дніпра, «озброєні» багажем нових знань і навичок. Вони кажуть, що було і цікаво, і корисно. Щоправда, є й деякі побажання на майбутнє: ще більше урізноманітнити програму навчання, запрошувати не тільки психологів, а й конфліктологів, більше часів відводити проблемам охорони праці та інше.

«В принципі, профспілкові активісти отримали вичерпні відповіді на питання, які нас цікавили - так би мовити, «законспектували» дещо для себе в розумі, - резюмував голова первинної профспілкової організації шахти «Дніпровська» ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Юрій Савкін. - Наше завдання тепер - донести отримані знання до колективів».

…Іншими словами, те, про що йдеться на навчанні, має і велику практичну користь, і широкий суспільний резонанс. Ось чому в планах Дніпропетровської територіальної організації ППВП - вдосконалення навчального процесу, розширення тематики навчальних програм, подальша співпраця з Зональним центром облпрофоб'єднання, який сьогодні по праву вважається одним з кращих в Україні.

За м атеріалами Дніпропетровської територіальної організації Профспілки.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net