Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

9 Квітня 2021

Заробітна плата шахтарям має бути негайно виплачена

До ЦК Укрвуглепрофспілки продовжують надходити звернення від трудових шахтарських колективів з приводу поглиблення кризового стану вугільних підприємств, який в умовах пандемії коронавірусу з кожним днем погіршується.

У зв’язку з цим, заступник голови Профспілки Андрій Зимін звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з питання своєчасної виплати заробітної плати та погашення наявної заборгованості з неї працівникам вугледобувних підприємств.

У листі ЦК Укрвуглепрофспілки наголошено, що через невирішенність на сьогодні питань з реалізації товарної вугільної продукції та здійснення своєчасних розрахунків за неї, заборгованість із заробітної плати гірникам становить понад 1,6 млрд. гривень. Також зазначається, що після проведення 17 березня п.р. акції протесту працівниками ДП «Львіввугілля» у м. Києві, відбулася зустріч учасників акції з заступником Керівника Офісу Президента Ю.Свириденко, народними депутатами України Ю.Камельчуком, М.Бондарем, С.Дунаєвим та в.о. Міністра енергетики України Ю.Вітренком, за підсумками якої було оформлено відповідний Протокол із визначенням заходів щодо їх реалізації.

Проте, позитивні результати до цього часу відсутні, про що свідчить і відповідь Міністерства фінансів України на доручення Кабінету Міністрів України від 01.04.2021 р. № 13352/3/1-21, в якій не представлено необхідних заходів щодо конструктивного вирішення проблем державних вугледобувних підприємств.

Зважаючи, що ситуація на вугледобувних підприємствах загострюється, з метою упередження некерованих акцій протесту на підприємствах, в регіонах та м. Києві, Профспілка вважає за необхідне прийняття відповідного рішення стосовно наближення бюджетних асигнувань за програмою КПКВК 2401590 «Реструктуризація вугільної галузі» з IV кварталу на поточний місяць і повністю підтримує пропозиції Міненерго надані Міністерству фінансів з даного питання.

ЦК Профспілки вважає за необхідне особистого втручання Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля у вирішення вкрай важливих проблем вугільної галузі, зокрема, це стосується розрахунків за поставлену товарну вугільну продукцію. Треба припинити існуючу нині схему, за якою за використане відповідними компаніями вугілля та отримання коштів за спожиту електроенергію, не здійснюються відповідні розрахунки з шахтарями.

З метою забезпечення сталої роботи вугледобувних підприємств, своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати і погашення заборгованості з неї, ЦК Профспілки вважає за доцільне також розробити належний алгоритм вирішення нагальних проблем вугільної галузі, особливо з фінансування державних програм Міненерго.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net