зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

2 Лютого 2017
Григорій Осовий: Прийняття соціально значимих рішень можливе лише у соціальному діалозі.
З посиланням на посадових осіб міністерств і відомств у ЗМІ поширюються заяви, що нібито в Україні занадто велика кількість працівників, що користується правом дострокового виходу на пенсію, а МВФ вимагає скорочення кількості професій і посад, які дають право на дострокову пенсію.

Позицію профспілок із зазначеного питання висловив Григорій Осовий, керівник СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України.

- Стосовно дострокового виходу на пенсію, на що мають право представники низки професій, а саме, зайняті на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, - вважаю за потрібне зауважити, що такі умови праці суттєво впливають на стан здоров’я працівників і середня тривалість їхнього життя є нижчою у порівнянні з іншими професіями.

В Україні пенсії на пільгових умовах призначаються за результатами атестації робочих місць за умовами праці, яка має проводитися на підприємствах не рідше одного разу на п’ять років. У випадку, коли роботодавець покращує умови праці і атестація не підтверджує наявності шкідливих умов на робочому місці, то працівник втрачає права на пільгову пенсію. Проте, на жаль, більшість роботодавців не бажають вкладати кошти в охорону праці. І замість того, щоб спонукати до цього роботодавців та позбавити працівників шкідливого впливу на їх здоров’я, Урядом вирішено суто механічно скоротити перелік професій, представники яких мають право на достроковий вихід на пенсію (Постанова КМУ №461 від 24.06.2016 р.). При цьому до числа скорочених увійшли посади, робота на яких за результатами атестації віднесено до шкідливих і важких.

Тому, необхідно ще раз підкреслити, профспілки вважають, що зміна умов призначення пенсій на пільгових умовах має відбуватися лише на підставі висновків експертизи умов праці з визначенням рівнів несприятливого впливу шкідливих виробничих факторів на організм людини.

Прийняття Урядом згаданої постанови по так званих Списках 1,2 викликало неабиякий резонанс в трудових колективах, у зв’язку з чим профспілки поставили вимогу до Уряду у липні і грудні минулого року щодо відновлення у списках тих посад і професій, які необґрунтовано були виключені. У відповідь влада пояснює, що такий крок було здійснено попереднім Урядом під тиском МВФ на скорочення списків і це був вимушений крок. Але, на переконання профспілок, подібні кроки мають застосовуватися лише в процесі соціального діалогу, а не за вказівкою «фінансових донорів».
У переговорах з урядовцями вимоги профспілок все ж таки почули, дані відповідні доручення і вже проводиться робота з відновлення порушених прав працівників, для чого підготовлено проект постанови щодо внесення змін до постанови №461, але її прийняття затримується, що може викликати подальші протестні настрої у працівників.

Також, на наше переконання, потребує змін сам порядок фінансового покриття виплати пільгових пенсій. Наразі пенсії за віком на пільгових умовах (за списками №1 і №2) призначаються і виплачуються органами Пенсійного фонду України, а згодом понесені витрати ПФ відшкодовують підприємства, на яких колись працювали працівники. Адже протягом минулих років у промисловому секторі відбувались кардинальні зміни: скорочувалось виробництво, зменшувалась чисельність працівників. Через це, за інформацією Пенсійного фонду, відшкодуванням підприємств і організацій у середньому покривається лише на 60 % тих витрат, що здійснює ПФ на виплату і доставку пільгових пенсій.

Тому зазначена система фінансування на сьогодні не враховує реального фінансового стану підприємств та організацій. Нині борг підприємств перед Пенсійним фондом із відшкодування витрат на пільгові пенсії складає біля 10 млрд. грн.

На думку профспілок, необхідно замість відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду на виплату пільгових пенсій встановити для підприємств додаткові страхові внески за працівників, які працюють на роботах з шкідливими та важкими умовами праці. Такий законопроект вже передано до Верховної Ради України, але, на жаль, допоки його не прийнято.

Федерація професійних Спілок України