зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

4 Червня 2019
Кадри вирішують все, а профспілка це контролює
Чергове засідання Президія Торецької територіальної організації Профспілки відбулася 31 травня 2019р., на якій були розглянуті актуальні питання профспілкового життя.

Традиційно голова теркому Профспілки В.П.Щербань поінформував присутніх про всі дії, зустрічі і перемовини, які проводилися в травні для стабілізації ситуації, що склалася в ДП «Торецьквугілля», де гострою проблемою залишається неможливість відвантажувати вугільну продукцію. На складах на даний час знаходиться вже 50 тисяч тонн вугілля.

Головний технічний інспектор праці В.М.Челюбєєв проінформував учасників наради про засідання Президії ЦК Профспілки , яке відбулося нещодавно в м. Києві.
Від Міненерговугілля на Президії виступив заступник Міністра А.В.Корзун, який, до жаль, нічого хорошого про перспективу вугільної галузі не сказав. Назвавши цифру в 600 млн.грн боргу по заробітній платі перед шахтарями, представник міністерства не зміг назвати ні джерела, ні терміни погашення цієї заборгованості. За ініціативи В.І.Турманова від шахтарської профспілки було складено і направлено на ім'я Президента України В.А.Зеленского звернення про критичну ситуацію у вугільній галузі .

Також на даному засіданні Президії Торецького теркому Профспілки було розглянуто питання підготовки оздоровчого комплексу «Шахтар. Директор по кадрам і соціальним питанням ДП «Торецьквугілля» В.Д.Герт дуже емоційно доповів всім учасникам наради про наявні недоліки в організації підготовки ОК «Шахтар» до відкриття оздоровчого сезону. При цьому він подякував працівникам шахти «Центральна» за якісний і швидкий ремонт двоповерхового корпусу.
Наступним пунктом порядку денного було питання про взаємодію кадрових служб ДП «Торецьквугілля», відокремлених підрозділів та Профспілки з відділом виробничого навчання та підвищення кваліфікації шахти «Центральна». По даному питанню виступила правовий інспектор праці О.Г.Купріянова, яка, зокрема, зазначила , що організація навчання шахтним спеціальностями проводиться відділом виробничого навчання та підвищення кваліфікації шахти «Центральна» ДП «Торецьквугілля». До переліку навчання входять 27 професій, з яких основні - забійники, прохідники, ГРОЗ, а також здійснюється підготовка на професії майстрів-підривників і роздавальників вибухових матеріалів, стовбурових, електрослюсарів підземних і по ремонту устаткування, машиністів: конвеєра, бурової установки, гірничовиймальних машин, котельні, електровоза, підйомних машин, підземних установок, лампівник. Термін і період навчання залежить від професій і встановлений внутрішніми документами відділу.

В даний час для шахт ДП «Торецьквугілля» самими пріоритетними провідними професіями з урахуванням навантаження і скороченого пенсійного віку є основні в сфері виробництва - забійники, прохідники, ГРОЗ. Збільшення чисельності кваліфікованих кадрів відбувається за рахунок відтоку працівників з шахт «Північна» і «Південна», які вже мають посвідчення про освіту.

З початку 2019 року відділом виробничого навчання та підвищення кваліфікації шахти «Центральна» підготовлено 69 осіб, в тому числі 9 гірників підземних, 3 забійника, 1 ГРОЗ, 1 машиніст гірничовиймальних машин, 14 осіб з індивідуального навчання і 41 -екстерном.

В період відсутності набору в групи проводиться навчання з охорони праці інженерно-технічних працівників. За 4 місяці 2019 року було здійснено навчання 76 осіб, в тому числі 43 гірника з загальних питань охорони праці, 5 осіб з питань протипожежної безпеки, 8 працівників - з безпеки робіт на викидонебезпечних пластах.

НА завершення свого виступу Олена Геннадіївна наголосила: «Розглядаючи взаємодію служб відділу кадрів ДП« Торецьквугілля », відокремлених підрозділів з підготовки кадрів і підвищення їх кваліфікації з відділом виробничого навчання, слід зазначити, що робота ведеться по спочатку встановленому напрямку. Для попередження ситуацій внутрішньої потреби підприємства у кваліфікованому і грамотному виконанні виробничих робіт, питання про підвищення і навчанні кваліфікацій працівників шахт повинен бути поставлений до переліку пріоритетних у кадрових служб ».

По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.