зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

24 Вересня 2021
РЕФОРМУВАННЯ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ, ЧИ Є ПЕРСПЕКТИВА
23 вересня ц.р. відбувся ІІІ Пленум Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України, на якому було розглянуте питання «Про дії організації Профспілки в умовах реформування вугільної галузі та закриття вугледобувних підприємств.


В роботі Пленуму взяли участь заступник Міністра енергетики України Олексій Кураков, генеральний директор ТОВ ДТЕК ЕНЕРГО Ельдар Салєєв, перший заступник голови Фонду державного майна України Денис Кудін, Заступник Міністра розвитку громад і територій Іван Лукеря, заступник голови ФПУ Олександр Шубін, представники обласних адміністрацій вугільних регіонів та інші запрошені.

Слід зазначити до цього часу відсутня Урядова програма реформування державних вугледобувних підприємств, яка повинна бути збалансована з перспективними планами діяльності приватного вугільного сектору. Даний фактор суттєво важливий для забезпечення енергетичного балансу країни та її енергетичної безпеки. Попередні проекти Концепції реформування та плани заходів по їх впровадженню залишаються без реалізації.

Представники шахтарської Профспілки висловили глибоке обурення діями державних органів влади та управління та прийняттям відповідних рішень, що стосуються закриття вугільних підприємств без обговорення з профспілковими організаціями та без урахування їх пропозицій.

Учасники Пленуму також відзначали, що питання з прийняття перспективу розвитку та трансформації вугільних підприємств і регіонів, зокрема, визначення обсягів та джерел інвестицій на вказані цілі з відповідними наслідками для виробництва залишаються в необхідній мірі на цей час залишаються невирішеними. Не задіяні в роботу з цих питань колегіальні органи, що створені при Міненерго, Тристороння соціально-економічна рада, колегія Міненерго, Громадська рада до роботи яких мають бути залучені відомі галузеві науковці та фахівці.

Представники Міненерго, Мінрегіонів, ТОВ «ДТЕК Енерго», а також заступник голови Федерації профспілок Олександр Шубін висловили свої позиції щодо трансформації вугільних регіонів, реформування вугільної галузі, закриття вугледобувних підприємств та відповідного розроблення інвестиційних проектів.

Голова Профспілки Віктор Турманов у своєму виступі зазначив, що без вирішення головних питань життєдіяльності трудових шахтарських колективів, а саме: погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам галузі;забезпечення бюджетного фінансування на 2022 рік відповідно до розрахунків Міненерго;припинення імпорту енергетичного вугілля, а також гарантованого збуту вугілля та своєчасної оплати і введення в дію ефективного механізму ціноутворення – ніяких практичних дій щодо реформування вугільної галузі не мають бути здійснюватися.

Профспілковий лідер висловив занепокоєння з приводу закінчення з 1 січня мораторію на банкрутство державних вугледобувних підприємств, а також невирішеності тривалим часом питання,які стосується поновлення положень відновлення прав працівників середньої ланки на отримання пільгової пенсії за списками № 1 і № 2. Потрібно також негайно скасувати Постанову КМУ № 760 від 21.07.2021 року, прийняття якої значно погіршило ситуацію у вугільній галузі та підвищило соціальну напругу в трудових колективах.

За підсумками обговорення прийняті відповідні рішення Пленуму ЦК Профспілки , в тому числі щодо активної участі Укрвуглепрофспілки у проведенні 7 жовтня 2021 року Всеукраїнській акції протесту профспілок з вимогами Профспілки вугільників з нагальних питань.