Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

9 Квітня 2019

Акцент на безпеку: на шахтах ДТЕК представили новий проект з охорони праці

Вугільні підприємства ДТЕК Енерго посилять систему безпеки на виробництві. У минулому році в охорону праці компанія вклала майже півмільярда гривень. А в цьому, додатково, запускають проект з новою системою навчання і мотивацією. Вони повинні змінити ставлення кожного співробітника до збереження свого життя і здоров'я, - планують в департаменті з охорони праці та промислової безпеки.

Проект складається з шести модулів. Служби охорони праці продовжить контролювати дотримання техніки безпеки і навчати співробітників. Тільки навчанням займеться окремий спеціально підготовлений фахівець, що допоможе поліпшити якість знань працівників. Також на кожному шахтоуправлінні додається фахівець з охорони праці від компанії. Таким чином, посилюється зовнішній контроль на підприємстві працівником, який не залежить від виробничих показників і керівників. Планується підвищити залученість і лідерство в питаннях безпеки керівників всієї виробничої лінійки управління до ланкових на ділянках. Особиста участь і приклад для наслідування керівників - це дуже важливий фактор у розвитку культури безпеки.
«Люди, які безпечно працюють і можуть завдяки цьому вести здоровий і активний спосіб життя - наш головний пріоритет. Тому наше завдання зробити так, щоб кожен, від робітника до директора бізнес-блоку, був залучений, знайомий з завданням, вірив в нього , і заражав своєю вірою інших людей. Простими словами - щоб безпека починалася з кожного », - говорить директор з видобутку вугілля ДТЕК Енерго Михайло Барабаш.
Мета проекту - змінити ставлення до безпеки праці. Зараз на підприємствах можна почути, що захисні окуляри, рукавички і повне дотримання паспорта виконуваних робіт - примха компанії, а не її турбота. Колеги часто забувають, що це захищає не інтереси компанії, а їх, співробітників, життя і здоров'я.

У другому півріччі на Шахтоуправліннях "ім. Героїв космосу" і "Добропольское" стартують інші модулі проекту. Це будуть пілотні програми. Після яких їх допрацюють і впровадять на інших підприємствах.

«Зараз в пріоритеті« не батогом, а пряником ». Співробітників не караємо, а винагороджуємо за безпечну працю. Будемо розвивати навички лідерства в галузі безпеки у старших робітників, майстрів і керівників. На робочих місцях і у виробничих процесах будемо застосовувати нові методи оцінки ризиків і вчити цьому кожного працівника. Кожне джерело небезпеки повиненно бути ідентифіковано і ризик знижений », - ділиться планами керівник департаменту з охорони праці та промислової безпеки Вадим Берло.

Охорона праці для вугільних підприємств завжди важлива, тому в компанії постійно контролюють, щоб умови для роботи були безпечні. У минулому році ДТЕК Енерго вклав в це 455 млн грн.

Але домогтися нульового травматизму, - коли жоден працівник не поранитися, можна тільки якщо об'єднати зусилля компанії і працівників. Завдання нового проекту з розвитку культури безпеки праці на підприємствах вугільного блоку ДТЕК Енерго - переконати кожного співробітника, що він - перший відповідає за своє життя і здоров'я.

«Немає якогось одного чарівного інструменту, або « чарівної кнопки », натиснувши яку вдасться підвищити культуру безпеки, змінити менталітет і знизити травматизм. Потрібен комплексний, системний підхід і що найголовніше - активне залучення всієї виробничої вертикалі, - упевнений провідний експерт в області безпечної праці Сергій Рябов, який допомагає компанії ДТЕК Енерго впроваджувати новий підхід до безпеки.

По матеріалам прес –служби ДТЕК Енерго.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net