Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

13 Червня 2018

Нарада в Міненерговугілля.

12 червня поточного року в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України під головуванням Міністра Ігоря Насалика відбулася нарада « Стан справ у вугільній галузі та стратегія її подальшого розвитку». В нараді взяли участь керівники галузевих профспілок, голови територіальних та первинних профорганізацій, директори державних вугледобувних підприємств, народний депутат України Михайло Бондар.

З вступним словом виступив Міністр Ігор Насалик.

Він наголосив , що Міністерство приділяє максимум уваги вугільній галузі. Неодноразово питання підвищення ефективності роботи вугледобувних підприємств було предметом розгляду на засіданнях колегії Міненерговугілля. Водночас відсутність бюджетних коштів на підтримку вугільної галузі призвела до погіршення ситуації та збитковості переважної кількості підприємств. «Без введення нових лав неможливо збільшити видобуток», - переконаний Ігор Насалик.

Міністр поставив питання про забезпечення виконання завдань з видобутку вугілля, оптимізацію роботи підприємств, модернізації шахт та введення нових лав, а також ефективності управління, що дозволить збільшити видобуток та забезпечити країну вугіллям. При цьому Ігор Насалик наголосив про підтримку та розуміння Прем’єр-міністром України проблем галузі. Виділення коштів у сумі 1 млрд. грн під державні гарантії дозволить ввести нові лави та впровадити проекти з технічного переоснащення шахт.

Міністр відзначив підприємства, які виконують плани з видобуту вугілля . Це шахта «Південнодонбаська № 1», Шахта ім. Сургая, ДП «Торецьквугілля», ДП«Львівугілля» та шахта «Надія». Проте, звернув увагу на недоліки, які є у вугільній галузі: нарахування премій за умови невиконання плану, укладення договорів без проведення відкритих торгів, закупівля обладнання за завищеними цінами тощо, про що свідчать результати аудиту.

Окреслюючи перспективи розвитку вугільної галузі, Міністр зазначив, що виділення у 2018 році 460 млн. грн. для заміни та модернізації діючого обладнання дозволить провести заміну 1 810 одиниць та елементів основного стаціонарного обладнання шахт.

За минулий рік завершили процес закриття 5 вугільних шахт, які відпрацювали свій ресурс. Водночас Міністр вважає недоцільною практику, коли кошти, виділені на реструктуризацію, витрачалися за погодженням з Верховною Радою за іншою статтею бюджетних витрат – на виплату заробітної плати шахтарям, оскільки це стримує процес реструктуризації, що лягає додатковим навантаженням на бюджет у майбутньому. Міністр наголосив на посиленні відповідальності керівників підприємств за господарську діяльність, освоєння виділених кредитних коштів та виведення підприємств на беззбитковість.

Ситуацію у вугільній галузі охарактеризував заступник Міністра Анатолій Корзун, окресливши причини, що призвели до зниження за останні 5 років вуглевидобутку у 2,2 рази. Відзначив, що технічне переоснащення очисних і прохідницьких вибоїв та ефективне управління дозволять вирівняти ситуацію та вивести більшість підприємств на рівень беззбитковості, забезпечить підвищення енергоефективності вугледобувних підприємств та зниження енергоємності видобутку вугілля.


Заслухавши інформацію керівництва Міненрговугілля голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов зазначив на необхідності дотримання права на вчасну виплату заробітної плати та недопущення зловживань на вугледобувних підприємствах. Зокрема, Профспілковий лідер наголосив на терміновому прийнятті законопроекту « Про внесення змін до Закону України « Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо належного фінансового забезпечення державного сектору вугільної галузі» ( реєстр. № 8362). Дана законодавча ініціатива передбачає збільшення бюджетного фінансування вугільної галузі на 2, 8 млрд. грн. Прийняття даного Закону дозволить своєчасно виплачувати заробітну плату працівникам державних вугледобувних підприємств.

З приводу зазначеного питання порядку денного висловили свої позиції голови територіальних і первинних організацій Укрвуглепрофспілки: Бабіч В. М., Віхоть Р. Г., Іванішин В. Т., Калістратов Ю. І., Сиротюк Р. П., Турчин О. П., Щербань В. П.. Зокрема, наголосивши на погашенні наявної заборгованості по заробітній платі шахтарям, покращення матеріально- технічної бази вугільних підприємств та інші питання, що стосуються життєдіяльності державних вугледобувних підприємств.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net