Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

11 Червня 2018

ПІДБИТО ПІДСУМКИ ТА УХВАЛЕНО ЗМІНИ ДО КОЛДОГОВОРУ

6 червня відбулася конференція трудового колективу ДП «Львіввугілля».

Дев’яносто делегатів від усіх відокремлених підрозділів підбили підсумки виконання «Колективного договору між адміністрацією ДП «Львіввугілля», Львівською територіальною організацією Профспілки працівників вугільної промисловості та Регіональним об’єднанням Незалежної профспілки гірників України м.Червонограда за 2017 рік» та затвердили зміни та доповнення до Колективного договору в редакції 2010 року. Участь у роботі конференції взяли перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський, голова Сокальської районної ради Микола Пасько та міський голова Червонограда Андрій Залівський.

Головний технічний інспектор праці Ярослав Стельмащук зачитав доповідь комісії, яка працювала протягом травня щодо змін та доповнень у Колдоговорі 2017 -2018 року.

У своїй доповіді т.в.о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Олег Акімов акцентував увагу на тому, що навіть працюючи у складних гірничо-геологічних умовах, без капітальних вкладень у розвиток виробництва з боку держави, гірники показують гарний виробничий результат. Проте розриви у виробничому ланцюжку, пов’язані з виходом зі складу «Львіввугілля» збагачувальної фабрики, й нині негативно відображаються на фінансово-економічній діяльності.

На сьогодні ДП «Львіввугілля» – єдине державне вугільне підприємство, що підняло тарифні ставки і посадові оклади на коефіцієнт 1,4 й друге півріччя 2017 рік завершило з прибутком. Якщо у квітні 2017 року середня зарплата працівника складала 7104 грн, то у квітні 2018 це вже 12 808 грн. Особливо помітне зростання по основних професіях: ГОЗ минулоріч у квітні отримували у середньому по держпідприємству 10 083 грн, нині за цей період – 21 444грн., прохідники – 9524 грн. у квітні 2017р. й 19 354 грн. цьогоріч відповідно. Найгостріші проблеми сьогодення: відвантаження товарної продукції не на ближні Добротвірську та Бурштинську ТЕС, а за 600 км на Трипільську ТЕС, що, у свою чергу, створює дефіцит вагонів під завантаження. А шахта «Зарічна», що вже третій рік як не дає вугілля, й надалі є фінансовим тягарем у складі держпідприємства, а не передана, як належить, на реструктуризацію.

Серед стратегічних завдань на цей рік Олег Акімов виділив: запуск чотирьох лав; отримання й освоєння кредитних коштів під держгарантії у сумі 340 млн грн. на обладнання лав на шахтах «Відродження» та «Степова»; будівництво збагачувальної міні-фабрики на «Червоноградській».

– Щодо новоствореної Національної вугільної кампанії, то у випадку прийняття рішення про приєднання – ДП «Львіввугілля» повинно увійти туди у цілісному майновому комплексі, – зазначив він. – Досягнуті позитивні зміни доводять можливість адміністрації та колективів вирішувати проблеми сьогодення.

Голова ЛТО ППВПУ Олег Турчин довів до відома присутніх, що у 2017 році були проведені 8 акцій по захисту соціально-економічних інтересів спілчан і всіх шахтарів регіону, проводилися регулярні зустрічі з головою ЛОДА Олегом Синюткою, Міністром енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Насаликом, іншими представниками міністерства по питаннях підняття та виплати зарплати, технічного обладнання та ЗІЗ по питаннях виплати зарплати та відвантаження вугілля, з Міністром соціальної політики Андрієм Ревою щодо вирішення поновлення виплат Фондом соціального страхування потерпілих на виробництві та листів непрацездатності, головою Профспілки вугільників Віктором Турмановим по нагальних питаннях в регіоні. Було направлено десятки листів на адресу Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, Голові Львівської ОДА, Львівської обласної ради та в інші державні інстанції. Найвагомішим результатом при співпраці з адміністрацією ДП Львіввугілля стало те, що вдалося поетапно підняти заробітну плату працівникам, починаючи з вересня по грудень 2017 р. на 40 %. Це дало можливість призупинити відтік робітничих кадрів. Також, Олег Петрович проаналізував виконання пункту 14.3. Колдоговору щодо відрахування коштів на культмасову, оздоровчу та спортивну роботу. – За минулий рік адміністрацією ДП “Львіввугілля” було перераховано Профспілці вугільників на вказані цілі 3247,9 тис.грн., що складає 75 відсотків від запланованих коштів. Але майже третя частина отриманих коштів припадає на оплату новорічних подарунків. Тому щоб якісно провести оздоровлення у 2017 році Львівським теркомом і первинними профспілковими організаціями було використано 1 млн. 70тис.грн. за рахунок профнесків. Кошти були використані по трьох напрямках – оздоровча робота, культурно-масова робота і спортивна робота. Протягом 2017 року ППО закупили сімейних та дитячих путівок на суму 3,2 млн.грн. В ОЛК “Ровесник” було придбано путівок на суму 320,2 тис.грн. Загальна сума витрат на оздоровлення з врахуванням часткової оплати становить 2279,5 тис.грн., – наголосив Олег Турчин.

На завершення свого виступу голова ЛТОППВПУ Олег Турчин наголосив: – Усвідомлюючи наявний фінансово-економічний стан країни, відношення влади до вугільної галузі на рівні державних структур, шахтарі Львівського басейну вимагають і будуть вимагати від влади та Уряду: збереження своїх робочих місць та достойну заробітну плату для працівників.

У виступах делегатів: Павла Євтушка, Степана Смілки, Володимира Пащука, Андрія Паски та інших було озвучено чимало важливих питань щодо охорони праці, соціального захисту, забезпечення ЗІЗ, перевезень тощо.

Перший заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський вкотре підтвердив, що очільник ЛОДА Олег Синютка переконаний, що ДП «Львіввугілля» повинно працювати цілісним майновим комплексом, а обладміністрація завжди на зв’язку із адміністрацією, профспілковими лідерами та оперативно долучається до вирішення шахтарських питань на всіх рівнях, сприяє залученню інвестицій у обласну вугільну галузь.

Про своє бачення розв’язання шахтарських проблем розповіли й представники місцевої влади – голова Сокальської райради Микола Пасько та міський голова Червонограда Андрій Залівський.

Найважливішими змінами до Колдоговору стала редакція розділ “У СФЕРІ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА РЕФОРМУВАННЯ ВІДНОСИН ВЛАСНОСТІ”, пункт 9.5, де йдеться, що «Питання ліквідації, припинення юридичної особи (злиття, приєднання, поділу, перетворення), створення нових юридичних осіб шляхом виділу, перепрофілювання, перепідпорядкування або зміни форми власності Підприємства, його відокремлених підрозділів, передачі їх майна в оренду, лізинг, концесію, чи укладання ними інших договорів в рамках державно-приватного партнерства, розглядаються з обов’язковою участю сторін даного Колективного договору, а саме Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України та Регіонального об’єднання Незалежної профспілки гірників України м. Червоноград». Тобто обидві профспілки закріпили за собою право участі у процесі структурних змін при реформуванні галузі.

По матеріалам Львіської територіальної організації Профспілки.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net