Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

5 Лютого 2018

Спільне засідання Ради директорів ДП «Торецьквугілля» і Президії Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілки. Підсумки роботи за 2017 рік

31.01.2018 р. відбулося спільне розширене засідання Ради директорів ДП"Торецьквугілля" і Президії Торецького теркому Профспілки.

Генеральний директор ДП"Торецьквугілля" Володимир Юхименко підвів основні підсумки роботи відокремлених підрозділів за 2017 рік. Зокрема, він відзначив, що незважаючи на роботу держпідприємства у важких умовах, були виконані основні планові показники. Вдалося збільшити видобуток вугілля на шахтах "Центральна" - на 17,2 тис. тонн і"Торецька" - на 9,4 тис.тонн та відповідно збільшився обсяг проходження гірничих виробок - на 490 м та на - 310 метрів.

Прийняті керівництвом заходи по забезпеченню двох діючих шахт матеріалами і обладнанням, демонтованих з гірничих виробок шахти "Північна», яка припинила в 2017 році роботи з видобутку вугілля, дали можливість шахтам "Центральна" і "Торецька" не зупинити виробництво, а продовжити роботу в нормальному режимі протягом 2017 року.

Аналізуючи фінансовий стан держпідприємства, Володимир Юхименко зауважив, що до держбюджету вугільної галузі України на 2018 рік внесена цифра 1 млрд. 300 млн. гривень. Враховуючи, що місячний фонд оплати праці вуглевидобувних підприємств складає 510 млн.грн. - цих коштів для виплати зарплати і виконання заходів з технічного переоснащення вуглевидобувних шахт явно недостатньо.

На зараз Міненерговугіллям України здійснюється робота по перерозподілу грошових коштів на перший квартал. Фонд оплати праці по ДП «Торецьквугілля» складає близько 30 млн.грн., а щомісячна витратна частина - близько 76 млн. гривень. Очікувана сума від реалізованої вугільної продукції в січні, з урахуванням підвищення ціни на вугілля з жовтня минулого року, на сьогодні складає 35 млн. гривень. Це не дає можливості працювати без держпідтримки на виплату заробітної плати робітникам промислової групи.
Все ж, ситуація з виплатою заробітної плати в ДП «Торецьквугілля» найбільш стабільна по Міністерству. За грудень вже виплачене 61% зарплати всім трудящим, включаючи працівників непромислової групи.

Заборгованість ДП "Держвуглепостач" за відвантажену шахтами вугільну продукцію на сьогодні складає 70 млн.грн., тобто наявні активи могли б забезпечити виплату заробітної плати трудящим впродовж 2-х місяців, але грошові кошти (за відвантажену вугільну продукцію від "Держвуглепостач") на часткову оплату спожитої електроенергії, придбання основних матеріалів для виробничого процесу і ремонту основного ГШО до нас не надходять.
Щомісячно до 30 млн.грн. витратної частини не покриваються власними доходами із-за явно заниженої ціни вугільної продукції. На неодноразові звернення керівництва Торецької територіальної організації Профспілки і ДП «Торецьквугілля» до Міністерства енергетики і вугільної промисловості України з питання підняття ціни вугільного концентрату марки «Ж», отримана відповідь: що підстав доки немає. Проте, останнім часом надходять пропозиції про закупівлю вугільної продукції за ціною, що значно перевищує умови діючих договорів - від 150 до 350 грн. за тонну.

Виходячи з цих пропозицій додатковий дохід держпідприємства може скласти до 7,5 млн.грн. і це не межа. На жаль, багато структур стурбовані можливістю укладення прямих договорів в обхід державного трейдера.
Планові показники держпідприємства на 2018 рік затверджені в обсягах:
- річний обсяг видобутку вугілля - 277 тис. тонн;
- обсяг проведення підготовчих виробок – 2630 м.
"Ми зберегли підприємство, а значить і робочі місця, і наше головне завдання на 2018 р. докласти всі зусилля для стабільної роботи ДП "Торецьквугілля" - підвів підсумок В.А.Юхименко, побажавши всім присутнім плідної роботи.

У своєму виступі голова теркому Василь Щербань поінформував присутніх про рішення президії ЦК ППВПУ, що відбулася нещодавно, де були розглянуті питання погашення боргів із заробітної плати шахтарям, перегляду бюджету вугільної галузі, програми реформування і створення Національної вугільної компанії.
На жаль, наші зусилля щодо бюджетного фінансування вугільної галузі не знайшли свого підтвердження в Державному бюджеті України на 2018 рік.
Державні Програми реформування галузі до 2020 р.. і до 2035 р. не передбачають бюджетного фінансування. Тому, перспективи їх виконання і досягнення бажаних результатів виглядають дуже примарно.

Практика використання коштів ДП "Торецьквугілля" на виплату заробітної плати іншим вуглевидобувним підприємствам (ДП "Лисичанськвугілля" і ДП "Первомайськвугілля") триває і цього року. Слова Міністра "хто працює, той отримує гроші" на прикладі нашого підприємства доки не підкріплені реальними діями. Заробленими нашими гірниками грошима розпорядитися ми не можемо.

Обіцянка Міністра про підвищення середньої зарплати шахтарів до 20 тис.грн. залишилися тільки яскравим гаслом, оскільки середня зарплата складає 11 тис.грн. і значно відстає від рівня оплати праці у багатьох сферах життєдіяльності, що явно суперечить положенням про престижність шахтарської праці.

Запевнення керівництва Міненерговугілля України про фінансове забезпечення Програм технічного переоснащення шахт і реалізації інвестиційних проектів залишилися невиконаними в 2017 році і дуже примарні перспективи їх реалізації в поточному році, оскільки кошти на їх виконання не закладені у бюджеті поточного року. Замість 3 млрд. грн. держпідтримки на собівартість вуглевидобувних шахт, бюджетом передбачено тільки 1,3 млрд.грн. і без його перегляду за підсумками першого кварталу шахти залишаться без джерел фінансування програм техпереоснащення і виникне реальна загроза подальшого збільшення боргів по заробітній платі. Все, що зроблено Урядом і Міністерством в рамках реформування галузі - це рішення про створення Національної вугільної компанії, в яку повинні увійти всі шахти.

Я і мої колеги впевнені, що таким чином Міністр хоче зняти з себе відповідальність за стан справ у вугільній галузі і уникнути від відповідальності за невиконання своїх обіцянок.

ЦК Профспілки має намір заслухати звіт Міністра про виконання своїх обіцянок з питань гідної оплати шахтарської праці, техпереоснащення галузі, реалізації інвестиційних проектів, переходу шахт на беззбитковий рівень роботи на Пленумі ЦК ППВПУ 19.02.2018 року.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net