Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

25 Січня 2018

Державний сектор вугільної промисловості функціонує на межі виживання. Заборгованість із виплати заробітної плати шахтарям складає понад 600,0 млн.грн.

24 січня, у Києві відбулося засідання Президії ЦК Профспілки. Відповідно до порядку денного розглядалося питання щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам і реформування державних вугледобувних підприємств.

У засіданні прийняли участь народний депутат України Михайло Бондар, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолій Корзун, керівник департаменту по взаємодії з профспілковими організаціями ДТЕК Енерго Олександр Туров.

У доповіді Анатолій Корзун надав інформацію про стан справ на підприємствах вугільної промисловості, відзначив дії Міністерства, що спрямовані на розв'язання нагальних галузевих проблем.

Олександр Туров, у своєму виступі надав роз'яснення і обґрунтування стосовно ситуації, що склалася в ДП "Львіввугілля" і ДП "Волиньвугілля", яка пов'язана з порушенням ПАТ "Центренерго" в односторонньому порядку існуючої моделі збуту вугільної продукції державних шахт.

Голова Профспілки Віктор Турманов відзначив: все, що відбувається у вугільній галузі, пов'язано з відсутністю належного фінансування, ефективних програм розвитку вугільної галузі, тому державний сектор вугільної промисловості функціонує на межі виживання. Станом на 24 січня заборгованість із виплати заробітної плати працівникам вугільних підприємств Міненерговугілля України складає понад 600 млн. гривень. Також він зазначив, що ЦК Профспілки неодноразово направляв свої зауваження та пропозиції до Програми реформування вугільної галузі до всіх гілок влади. Проте, на даний момент реакція влади на них недостатня для вирішення проблемних питань шахт. У зв'язку з цим, Віктор Турманов наголосив на необхідності проведення наради під головуванням Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана за участі Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика та представників Профспілки.

В обговоренні виступили члени Президії: Древаль П.П., Іванішин В.Т., Бабіч В.М., Щербань В.П., Юнак С.І., Сиротюк Р.П., Селіванов А.Д., Віхоть Р.Г., Мамченко В.М., а також народний депутат України Михайло Бондар, які висловлювали свої зауваження та пропозиції стосовно роботи Міністерства по стабілізації ситуації у вугільній галузі. На запитання профспілкових лідерів, що стосуються роботи окремих вугледобувних підприємств відповів заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолій Корзун.

По результатах обговорення, Президією ЦК Укрвуглепрофспілки з урахуванням висловлених пропозицій була прийнята Постанова, в якій зокрема визначено:
- провести у лютому поточного року Пленум ЦК Профспілки;
- вжити невідкладних заходів Урядом, Міненерговугілля України щодо своєчасної виплати заробітної плати;
- забезпечити фінансове збалансування роботи підприємств галузі та погашення до 10.02.2018 року заборгованості з виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств, яка склалася на 01.01.2018 року;
- здійснити підготовку всіх проектів нормативно-розпорядчих актів з питань реформування та розвитку державного сектору вугільної промисловості України за участі Профспілки відповідно до чинної Галузевої угоди.

Дана постанова направлена органам державної влади для вжиття відповідних заходів.

На засіданні Президії ЦК Профспілки було розглянуто також ряд поточних профспілкових питань та прийняті відповідні постанови.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net