Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

10 Листопада 2017

200 років профспілкам України

Вчора, 9 листопада 2017 року у Львівському національному університеті ім.Івана Франка була проведена Міжнародна науково-практична конференція присвячена 200-літтю створення першої профспілкової організації на українських землях. В ній прийняли участь керівники Федерації профспілок України, всеукраїнських галузевих профспілок, обласних, територіальних і первинних профспілкових організацій, провідні науковці, працівники засобів масової інформації України та учасники Українсько-данського проекту, а також – представники профоб’єднань Польщі, Австрії, Чехії, Словаччини, Молдови, Міжнародної конфедерації профспілок і Міжнародної організації праці.

Від Профспілки працівників вугільної промисловості України в роботі даного заходу прийняли участь: Юрій Білуха – помічник голови Профспілки, завідувач відділу організаційної та інформаційної роботи ЦК Профспілки, голови територіальних організацій Профспілки: Дніпропетровської – Сергій Юнак, Донецької – Петро Древаль, Львівської – Олег Турчин, а також голови первинних профспілкових організацій – Володимир Пащук (шахта «Відродження») і Андрій Паска (шахта «Межирічанська»).

Основним організатором Конференції стали – Федерація профспілок України, Об’єднання профспілок Львівщини, Інститут історії України НАН України, Львівський національний університет ім.Івана Франка, Академія праці, соціальних відносин і туризму, Українсько-данський проект.

На початку роботи Конференції її учасників привітали голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, ректор Львівського національного університету Володимир Мельник, міський голова Львова Андрій Садовий та представники міжнародних профцентрів: Олександр Ярощук – Віце-президент Міжнародної конфедерації профспілок, голова Білоруського конгресу незалежних профспілок; Анджей Отремба – член Президії Загальнопольського порозуміння профспілок; Віт Самек – заступник голови Чехо-Моравської конфедерації профспілок; Василе Петрашку – радник голови Національної конфедерації профспілок Молдови; Йонас Девантьєр – представник Об’єднаної федерації робітників Данії.

В своїх виступах вони відзначили важливу роль вивчення минулої історії розвитку профспілок та необхідність здійснення подальших наукових досліджень цієї тематики з метою створення сталого підґрунтя для консолідації профспілок і запровадження здорових соціальних відносин в суспільстві. Було висловлене побажання своїм українським колегам щоб їх подальші дії були ще більш результативними і мали позитивну оцінку спілчан.

На першому пленарному засіданні з доповіддю на тему: «Профспілковий рух в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку» виступив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. В своєму виступі голова ФПУ відзначив всі наявні і негативні явища, які мають місце на цей час у профспілковому русі України та зосередив увагу учасників Конференції на пошуку і впровадженні найбільш ефективних заходів Профспілкових об’єднань і організацій щодо підвищення рівня довіри до профспілок, збереження профспілкового членства, посилення організаційної та інформаційної роботи, проведення ефективних солідарних дій, спрямованих на забезпечення соціального захисту працівників.

Давно назріла необхідність запровадження в профспілках гнучких структур, проведення укрупнення та злиття малочисельних профспілкових організацій і об’єднань, надання особливої уваги первинним профспілковим організаціям – середовищу, де саме формується й реалізується профспілкове членство. Подальша взаємодія профспілок з органами державної влади має будуватися на трьох основних принципах: соціальне партнерство і діалог, конструктивна опозиція та трудовий спір.

З великою зацікавленістю і увагою учасники конференції під час пленарних засідань та роботі в секціях сприйняли наукові доповіді представників Львівського національного університету ім. Івана Франка: Костянтина Кондратюка – професора кафедри новітньої історії ЛНУ та доцентів університету Ігоря Підкови; Володимира Качмара, Володимира Буряка і Юліана Бека.

Під час виступу доктора історичних наук професора Романа Береста на тему «Прообраз перших профспілок на землях України» ним був презентований перший том наукового збірника «Історія професійних спілок України».

У виступах зазначені представники представили власне аналітичне наукове бачення щодо минулої історії та проблем і перспектив розвитку сьогоднішніх профспілок.

Після активного обговорення у секціях за напрямками «Історія виникнення профспілкового руху в Україні та Європі» і «Профспілки сьогодні: проблеми та перспективи розвитку» було проведено заключне пленарне засідання. По результатах підсумкової дискусії даної Конференції було прийнято резолюцію, в якій визначені основні напрямки подальшого розвитку профспілкового руху України, а також запропоновано направити звернення до президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України стосовно встановлення і відзначення в Україні – Дня професійних спілок України, як факт визнання важливої ролі профспілкових організацій та їх об’єднань у формуванні громадянського суспільства і розбудови соціально-правової та економічно могутньої української держави.

Згідно прийнятого на Конференції рішення буде видано збірку матеріалів до якої увійдуть основні висловлені на ній доповіді та виступи.

Добрим подарунком для всіх учасників Конференції став прекрасний концерт у виконанні колективів художньої самодіяльності профспілок Львівщини, після чого відбулося вручення профспілкових нагород провідним вченим, профактивістам і керівникам самодіяльних колективів.

Слід відзначити надзвичайно високий рівень організаційної підготовки та проведення даної Міжнародної конференції, який забезпечили Львівське обласне об’єднання профспілок на чолі з її керівником Романом Дацько та першочергово – керівники Федерації профспілок України Григорій Осовий і Євген Драп’ятий, а також керівники відповідних підрозділів ФПУ – Лариса Ровчак, Василь Шилов і Юрій Робота. Взагалі, цей захід може бути взірцем з організації підготовки та проведення аналогічних заходів для профспілкових організацій і їх об’єднань всіх рівнів на подальший період.

На завершення: Проведена Міжнародна конференція ще раз засвідчила і довела, що Профспілки відіграють важливу роль в суспільстві, які на сьогодні є єдиною представницькою організацією трудящих та з усією відповідальністю представляють та захищають основні права працівників – на працю, гідну зарплату і соціальний захист.


Відділ організаційної та
інформаційної роботи
ЦК Профспілки

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net