Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

10 Листопада 2017

Верховна Рада ухвалила закон про житлово-комунальні послуги

Верховна Рада на ранковому засіданні 9 листопада прийняла в повторному другому читанні й у цілому Закон «Про житлово-комунальні послуги» (проект № 1581-д, який був прийнятий за основу 2 лютого 2016 року). Таке рішення підтримали 262 народних депутати.

Закон ухвалено в редакції Комітету з підтвердженими правками, які з трибуни оголосила Альона Бабак. Зокрема схвалена редакція ч. 1 ст. 26 Закону, згідно з якою пеня не нараховуватиметься за наявності заборгованості держави перед населенням за пільгами й субсидіями, а також за наявності заборгованості із заробітної плати, підтвердженої належним чином. Крім того, проголосовані правки № 46 (регульовані Законом відносини не включають відносини співвласників один з одним і з ОСББ), № 62 (повноваження органів державної влади й органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг), № 97 (щодо прав й обов’язків споживачів).

Серед іншого споживач зобов’язаний:

- допускати у своє житло (інший об’єкт нерухомого майна) керуючого, виконавців комунальних послуг або їх представників у порядку, визначеному законом і договорами про надання відповідних житлово-комунальних послуг, для ліквідації аварій, усунення неполадок санітарно-технічного й інженерного устаткування, його установки та заміни, проведення технічних і профілактичних оглядів та перевірки показань приладів — розподільників теплової енергії та/або вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у квартирі (приміщенні) багатоквартирного будинку;

- дотримуватися вимог житлового та містобудівного законодавства під час проведення ремонту або реконструкції житла (іншого об’єкта нерухомого майна), не допускати порушення законних прав і інтересів інших учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг;

- забезпечити своєчасну підготовку об’єктів, що знаходяться в його власності, до експлуатації в осінньо-зимовий період;

- у разі несвоєчасного здійснення платежів за послуги сплачувати пеню в розмірах, установлених законом або договорами.

Крім того, уводиться плата за абонентське обслуговування. Як пояснила А. Бабак, платіж уводиться для того, щоб споживач зміг вибрати економічно вигідну модель відносин із монополістом (тепло- й водопостачальниками). Під час установлення плати в грн за одну квартиру в місяць споживач зрозуміє, який договір — колективний або індивідуальний — йому вигідний.

Передбачено комерційний облік спожитих послуг. Водночас електроенергія та газ оплачуватимуться лише по індивідуальних лічильниках.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 6 місяців із дня набрання чинності цим Законом, крім п. 7 ч. 1, п. 10 ч. 2 та п. 2 ч. 4 ст. 7, ч. 3 ст. 11, абзаців 1 та 2 ч. 5 ст. 18, ч. 1 ст. 26, які вводяться в дію з 1 січня 2019 року.


На основі матеріалів ЛІГА-ЗАКОН

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net