Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

9 Жовтня 2017

100 млн.грн. - необхідно негайно використати на охорону праці!

Сьогодні, 9 жовтня Голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов звернувся до Міністра Ігоря Насалика з приводу критичної ситуації із забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту через відсутність в 2017 році необхідного бюджетного фінансування на потребу охорони праці.

Зокрема, ДП «Львіввугілля» за відсутності бюджетного фінансування на охорону праці, витрачаючи на засоби індивідуального і колективного захисту працівників тільки власні кошти від реалізації вугільної продукції, спромоглося придбати від запланованих на 2017 рік: респіраторів – 24%; світильників – 14%; вогнегасників пінних – 6%; саморятівників – 3%.
Тому, на цей час із необхідної потреби на 4467 відповідних працівників ДП «Льввівугілля» не вистачає: саморятівників – 2437 шт., головних світильників – 916 шт., респіраторів – 940 шт., вогнегасників пінних – 227 штук.

Аналогічно, в ДП «Волиньвугілля» нестача необхідних засобів індивідуального та колективного захисту складає: самоврятівників ізолюючих – 740 шт., світильників головних – 290 шт., респіраторів – 7500 шт., спецодягу і спецвзуття – 1280 комплектів.

В ДП «Торецьквугілля», де розробляються небезпечні за викидами газу, пилу, гірничим ударам і схильні до самовозгорання пласти вугілля - ще більш складна ситуація. Головне Управління Держпраці в Донецькій області своїм рішенням відмовило в узгодженні програми розвитку гірничих робіт на 4 квартал 2017 року по всіх шахтах з причин незабезпечення працівників необхідними засобами колективного та індивідуального захисту. Також із-за неможливості придбання труб для нарощування пожежно-зрошувальних трубопроводів не узгоджується план ліквідації аварій. Тому, для розв’язання даного кризового стану вкрай необхідне негайне придбання для шахт ДП «Торецьквугілля»: ізолюючих саморятівників в кількості 1063 одиниць; сигналізаторів метану суміщених з головним світильником СМС-5 - 500 од.; світильників головних типу СГГ – 700 од. ; спецодягу – 2 тис. комплектів.

Надзвичайної гостроти зазначена проблема досягла сьогодні і на шахтах державних підприємств «Селидіввугілля» та «Мирноградвугілля», що реально загрожує безпеці праці, життю та здоров’ю працівників і ставить під загрозу й саме виробництво. На цей час забезпеченість засобами індивідуального та колективного захисту працівників на даних державних підприємствах складає 20– 40% від потреби. Що стосується спецодягу і спецвзуття то на таких шахтах ДП «Мирноградвугілля» як «Центральна», № 5-6, «Родинська» та «Капітальна» працівники ними зовсім не забезпечені.

З цих причин провадиться офіційно зареєстрований в НСПП колективний трудовий спір між найманими працівниками та адміністрацією ДП «Мирноградвугілля», який безумовно в найближчий період без необхідної державної підтримки неможливо буде вирішити.
На шахтах ДП «Лисичанськвугілля» станом на 1 жовтня 2017 р. із необхідних 2,5 тисяч акумуляторних головних світильників та такої ж кількості ізолюючих саморятівників в наявності є відповідно тільки 1065 шт. світильників та 1150 шт. саморятівників, з яких у 1020-ти вже закінчується термін експлуатації. Тому, в разі невжиття відповідних заходів на кінець року залишиться лише 130 діючих саморятівників для всіх лисичанських шахтарів. При цьому за весь період 2017 р. в ДП «Лисичанськвугілля» не було придбано жодного саморятівника, світильника, захисної каски та ні однієї пари гумових чобіт і жодного комплекту спецодягу.
Таке ж становище і в ДП «Первомайськвугілля», де при забезпеченості основними засобами індивідуального захисту працівників на 40-60%, за 9 місяців цього року не придбано ні одного із запланованих 2400 саморятівників і жодного пінного вогнегасника. В 2017 році придбано тільки 132 головних світильників (6,2% від необхідного), 4 тис. фільтрів до вогнегасників (2,7%), 40 порошкових вогнегасників (12%) і тільки чотири респіратора із 2350-ти запланованих (0,2%).

Складна ситуація і на окремих державних підприємствах (шахтах і шахтоуправліннях) безпосередньо підпорядкованих Міненерговугілля України.
Зокрема, в ДП «Ш/у Південнодонбаське № 1» забезпеченість засобами індивідуального захисту складає від 18-ти до 33 відсотків, а термін використання спецодягу і спецвзуття практично вичерпаний. При цьому, з початку 2017 року план закупівлі ізолюючих саморятівників виконаний всього на 1% (при плані закупівлі 2104 шт., фактично придбано лише 20 шт.). Із наявних у використанні 1950-ти комплектів спецодягу і такої ж кількості спецвзуття, вже завершений термін використання 1680–ти комплектів одягу (86,1%) та 1850-ти пар гумового взуття (94,5%).

Вищезазначене свідчить про грубе порушення Міненерговугілля України і підпорядкованими йому відповідними вугледобувними підприємствами чинного Законодавства України та нормативно-правових актів – зокрема статті 8 Закону України «Про охорону праці», ст. 163 Кодексу законів про працю України та п. 10.26 Галузевої угоди, згідно яких роботодавець зобов’язаний забезпечувати індивідуальними та колективними засобами працівників, на що спрямовувати не менше 3% коштів від фактичного фонду оплати праці за попередній рік, в тому числі і за рахунок бюджетного фінансування, з яких не менше 1% на придбання ЗІЗ згідно комплексної Програми підвищення безпеки праці щомісячно.

Тому, надалі дана ситуація не може бути припустима ні в якому разі на будь-якому вугільному підприємстві країни. Обуреність шахтарів невжиттям дієвих заходів Міненерговугілля України стосовно вирішення цих питань досягла критичної межі. Шахтарі не розуміють, чому за минулий з липня місяця цього року період коли Верховною Радою України були внесені зміни до Державного бюджету 2017 року по спрямуванню 100 млн. грн.. бюджетних коштів на охорону праці працівників вугільної промисловості, а Кабінетом Міністрів України – 18 серпня ц.р. прийнято відповідно Постанову № 720 щодо Порядку використання бюджетних коштів для охорони праці – вже протягом тривалого часу державні вугледобувні підприємства не мають змоги отримати за бюджетні кошти вкрай необхідні засоби їх захисту.

З метою стабілізації вкрай напруженої і небезпечної соціально-виробничої ситуації в трудових шахтарських колективах, упередження прояву радикальних дій і акцій у вугільних регіонах країни, ЦК Профспілки наполягає на необхідності термінового вжиття Міненерговугілля України дієвих заходів, спрямованих на використання наявних бюджетних коштів в сумі 100 млн. грн. для забезпечення життєво-необхідними засобами індивідуального та колективного захисту працівників вугільної промисловості України.

Міністру енергетики та вугільної промисловості України Ігорю Насалику необхідно особисто розглянути дане питання та по результатах його вирішення невідкладно поінформувати ЦК Профспілки.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net