Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

12 Вересня 2017

ЧОРНОБИЛЬЦЯМ МОЖУТЬ ВІДШКОДУВАТИ ВИТРАТИ НА ЛІКУВАННЯ

Сума відшкодування чорнобильцям витрат на лікування не може перевищувати 40 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 січня року, у якому прийнято рішення про відшкодування витрат на лікування (2017 року - 49 880 грн).

Рішення про відшкодування приймає робоча група, створена Фондом соціального захисту інвалідів за участі представників громадських об'єднань.

Постраждалий громадянин особисто або через законного представника чи уповноважену особу, батьки (законний представник чи уповноважена особа) дитини, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи, подають громадським об'єднанням чи їх місцевим (обласним) осередкам заяву, до якої додаються:

- копія паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу;

- копія документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або паспорта;

- копія посвідчення особи, постраждалої в результаті Чорнобильської катастрофи;

- консультаційний висновок спеціаліста;

- документи, що підтверджують оплату витрат, пов'язаних із лікуванням в установах охорони здоров'я на території України, придбанням ліків, відсутніх у таких закладах, виробів медичного призначення, протезів, окрім зубного протезування дорогоцінними металами та металокерамікою;

- рецепти лікарів (чи їх копії) на придбання ліків;

- виписка з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого;

- оригінали розрахункових документів, що підтверджують відповідні витрати за рахунок хворого.

Постраждалі мають право звертатися із заявами для отримання відшкодування витрат на лікування протягом року після закінчення стаціонарного лікування.

Гроші Фонду соціального захисту інвалідів передає Мінсоцполітики. Фонд переводить їх на рахунки громадських об'єднань. У свою чергу, громадські об'єднання перераховують кошти постраждалим на їхні особові рахунки, відкриті в банківських установах, протягом трьох робочих днів із дня надходження коштів від фонду.

Порядок відшкодування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, витрат на лікування у закладах охорони здоров'я на території України, придбання ліків, що відсутні в таких закладах, виробів медичного призначення, протезів, крім зубного протезування дорогоцінними металами та металокерамікою, затверджений наказом Мінсоцполітики від 26 липня 2017 року № 1211.

Наказ набрав чинності сьогодні, 12 вересня. Відповідно, втратив чинність попередній порядок.

За матеріалами ЛІГА : ЗАКОН

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net