зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

24 Квітня 2019
Позиція профспілок щодо розміру мінімальної заробітної плати – незмінна
23 квітня п.р. під головуванням першого заступника Міністра соціальної політики України Ольги Крентовської проведено чергове засідання робочої Комісії з визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2020 рік

Профспілкову команду переговірників очолив перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

Представник Мінекономрозвитку поінформувала, що наразі триває робота з розробки основних прогнозних показників економічного і соціального розвитку України на 2020-2022 роки. Враховуючи, що мінімальна зарплата є одним із головних припущень для розробки макропоказників, наразі Міністерством обраховані модельні результати за 4 варіантами рівнів мінімальної зарплати, запропонованих Мінсоцполітики і Мінфіном.

І якщо Мінфін продовжує наполягати на підвищенні розміру мінімальної заробітної плати лише на рівень прогнозованого індексу споживчих цін (4425 грн), то позиція Мінсоцполітики дещо змінилася.

Так, на першому засіданні позиція Мінсоцполітики полягала у встановленні з 01.01.2020 р. мінімальної заробітної плати у розмірі не нижчому за фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб – 4723 грн. На другому засіданні О. Крентовська запропонувала визначати розмір мінімальної заробітної плати у плановому році на рівні 50% від розміру середньомісячної плати за попередній рік (МЗП у 2020 році = 50% СЗП у 2019 році), а саме 5065 грн. з 01.01.2020 р.
Крім того, Мінсоцполітики запропонувало різні варіанти розрахунку розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС.

Позиція Сторони профспілок залишається незмінною – встановити мінімальну заробітну плату не нижче розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого відповідно до законодавства з урахуванням положень Конвенцій МОП № 117 про основні цілі та норми соціальної політики та № 131 про встановлення мінімальної заробітної плати з особливим урахуванням країн, що розвиваються, зокрема, з урахуванням витрат на придбання або оренду житла, медичне обслуговування, освіту, сімейну складову, та прогнозованого індексу споживчих цін:

- з 1 січня 2020 р. у розмірі 7276 гривні;

- з 1 січня 2021 р. у розмірі 7683 гривні;

- з 1 січня 2022 р. у розмірі 8068 гривень.

Представник профспілок О. Шубін наголосив, що встановлюючи занижені розміри основних соціальних стандартів і гарантій, Україна втрачає трудовий ресурс, купівельну спроможність на внутрішньому ринку, обсяги замовлень та поставок тощо, що неодмінно призведе до падіння національного виробництва та економіки.

Крім того, О. Шубін закликав пришвидшити в цьому році завершення реформ бюджетних галузей, не допустивши при цьому погіршення чинних умов оплати праці працівників, як мінімальних гарантій, а також докласти всіх зусиль для реалізації спільних домовленостей в рамках проекту нової Генеральної угоди, зокрема щодо поетапного досягнення до 2021 року рівня середньої заробітної плати в Україні принаймні 50 відсотків середнього рівня оплати праці чотирьох країн Східної Європи, в яких найбільше використовується праця українців (Польща, Угорщина, Чехія, Литва).

За підсумками засідання робочої Комісії прийнято рішення про проведення найближчим часом додаткових консультацій з питань оплати праці працівників бюджетної сфери та проведення наступного засідання робочої Комісії на початку травня ц.р.

По матеріалам ФПУ.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная