зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

28 Березня 2019
В Україні хочуть створити фонд гарантування заробітних плат
Міністерство соціальної політики України запропонувало на розгляд СПО всеукраїнських профспілок Проект Закону « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну виплату заробітної плати». В законопроекті пропонується на законодавчому рівні закріпити за працівниками право не виходити на роботу, якщо компанія заборгувала виплати на 15 і більше днів.

При цьому такого права будуть позбавлятися працівники , які виконують роботи, припинення яких може нанести збиток безпеці, здоров'ю або життю людей. Але вийти на роботу буде потрібно на наступний день після того, коли буде сплачено борг.
В той же час на зарплатний борг буде нараховуватися пеня в розмірі 0,06% від суми заборгованості за кожен день прострочки. Законна відмова людини працювати « за спасибі» буде оплачуватися з розрахунку 2/3 від встановленого йому посадового окладу.

Свої пропозиції до даної законодавчої ініціативи подала Профспілка працівників вугільної промисловості України . Вони полягають в наступному:

- Фонд гарантованих компенсаційних виплат повинен бути створений за рахунок Державного бюджету, а не за рахунок утиску прав застрахованих осіб на соціальний захист;

- Розмір компенсації у зв'язку із затримкою виплати заробітної плати повинен бути таким, щ може компенсувати не тільки оплату праці за дні затримки, але й створити умови для відновлення фізичного та морально- психологічного стану працівника – це повинен бути середній заробіток ( не менше тарифної ставки чи встановленого окладу). Іншого підходу в цьому випадку допустити не можна.

25 березня ц.р. на засіданні СПО об’єднань профспілок було прийнято рішення розглянути зазначений законопроект на розширеному засіданні робочої групи у п’ятницю 29.03.2019.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная