зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

29 Травня 2017
Права трудового колективу у колективному трудовому спорі не можна припинити без його відома
Розпорядженням Національної служби посередництва і примирення (НСПП) від 27.04.2017р. №109-р. колективний трудовий спір між найманими працівниками державного підприємства «Селидіввугілля» та адміністрацією цього держаного підприємства, який виник і належним чином був зареєстрований НСПП ще у 2003 році, без відома уповноваженого від трудового колективу органу в особі Селидовської територіальної організації знято з реєстрації як припинений. Про прийняте рішення Селидівська територіальна організація була сповіщена листом відділення НСПП в Донецькій області від 12.05.17р. № 06-02/06-03/60, який одержала 19.05.17р. разом з копією означеного Розпорядження.


Чинне законодавство, а також цілий ряд положень та інструкцій, виданих НСПП, передбачають чіткі процедури, яким необхідно слідувати з моменту виникнення колективного трудового спору до самого моменту його остаточного вирішення. Однією з найголовніших вимог є вичерпання можливостей вирішення спору за допомогою процедур примирення, які можуть проводитися двома сторонами спору за участю Національної служби посередництва і примирення, яка є постійно діючим державним органом, створеним для сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів).

Трудовий колектив, як сторона спору та їх повноважний представник в особі Президії Селидівської територіальної організації ППВПУ обурені діями НСПП, а саме прийняттям даного рішення навіть без всякого повідомлення та без їх згоди, при тому, що вимоги найманих працівників до цього часу не виконані в повному обсязі, про що було зафіксовано в Розпорядженні НСПП № 100-р від 24.04.2017 року. Що змінилося у період (3 дні) між виданням означених двох Розпоряджень НСПП, тобто з 24.04.17р. до 27.04.17р.? На яких підставах права трудового колективу та органу уповноваженого від трудового колективу, в тому числі у означеному колективному спорі, порушені в односторонньому порядку?

У зв’зку з цим уповноважений представницький орган від трудового колективу прийняв рішення про оскарження дій НСПП і наполягає на скасуванні Розпорядження НСПП від 27.04.2017р.№109-р. щодо припинення та зняття з реєстрації спору та продовження його врегулювання в порядку, передбаченому законодавством. Таке рішення разом з відповідними обґрунтуваннями направлені Голові Національної служби посередництва та примирення Окісу О.Я. для вжиття заходів з цього питання з метою недопущення подальшого загострення соціальної напруги у трудовому колективі підприємства.
Правовая защита | Направления деятельности | главная