зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

22 Серпня 2017
ГОТУВАТИ ІНСТРУКЦІЇ З ОХОРОНИ ПРАЦІ НЕОБХІДНО ПО-НОВОМУ.
Найближчим часом набере чинності нове регулювання щодо розробки інструкцій з охорони праці. Причому це важливо врахувати всім роботодавцям - як юридичним особам, так і приватним підприємцям, які використовують найману працю.
Нове профільне положення регулює питання змісту інструкції, особливостей викладення її тексту, затвердження та введення в дію. Крім того, уточнено питання реєстрації, обліку інструкцій на підприємстві, а також їх перегляду.


Варто зауважити низку особливостей розробки інструкцій з охорони праці. Так, під час створення документа слід враховувати всі наявні та можливі небезпеки, які можуть призвести до травмування, погіршення здоров'я або смерті людини під час трудової діяльності, завдання шкоди майну або навколишньому середовищу. Складати документ слід згідно з передбаченими вимогам до тексту інструкцій (важливо мати на увазі навіть обмеження у використанні окремих формулювань).

Крім того, перегляд чинних інструкцій повинен проводитися регулярно в строки, передбачені нормативно-правовими актами з охорони праці, на основі яких їх розроблено. Однак це має відбуватися не рідше ніж один раз на 5 років, а для робіт з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, - не рідше одного разу на 3 роки. У той же час виключено можливість перегляду документа за вказівкою директивних органів, вищих організацій, органів державного управління і нагляду за охороною праці.


Нову редакцію Положення про розробку інструкцій з охорони праці затверджено наказом Мінсоцполітики від 30.03.2017 № 526, який набере чинності після опублікування.

За матеріалами: ЛІГА ЗАКОН
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная